Türkiye ve Dünyadan Giyim ve Moda hakkında en son trendler. Ünlü modacıların ve Markaların en son kreasyonları ve daha fazlası için giyimvemoda.com

1910'larda Moda

1910'larda Moda

“ 20. yüzyılın başlarında 1900'lerde moda dünyası nasıldı, kadınlar nasıl giyiniyorlardı ve ne tür aksesuarlar kullanıyorlardı? ”

1910'ların modası hafif, yumuşak siluetler, büyük şapkalar ve kısa saçlarla karakterize edilmektedir. Elbise uzunluğu ayak bileğinden yukarıya doğru kısalmaya başladı ve çoğu kez, kadınlar uzun etek üzerinde bir tunik giyerlerdi. Etekler kalçalarda genişti ve ayak bileğine doğru daraldı. Ayakkabıların yüksek, kavisli topukları vardı. Kadınlar genellikle gün boyunca bot ve akşamları ayakkabı giyerlerdi. İlk spor ayakkabıları 1917'de Keds tarafından tasarlandı.

Bu dönemde geniş kenarlı büyük şapkalar yaygınlaştı. Kadın mayoları çok muhafazakar olup orta uyluğa kadar uzanıyordu. Bazen daha muhafazakar kadınlar bu mütevazı mayolarla beraber tozlukta giyerlerdi.

Erkek pantolonlarının bacağı 60 santimetreye kadar genişledi ve ortaya çıkan görüntü şık, bir baston ile tamamlanan, sert yakalı, papyonlu ve melon ya da hasır şapkalı bir erkek imajı oldu.

1910-1919 yılları arası yaşanan döneme damgasını vuran Paul Poiret isimli bir modacı olmuş ve dar eteği icat ederek, sınırlamaları bir alandan başka bir alana taşımıştır. Daha sonraları, 1931 yılında My First Fifty Years adlı biyografisinde şöyle demiştir: “Bütün büyük devrimler gibi, bu da özgürlük adına yapılmıştı.Amaç karnı rahatlatmaktı. Aynı zamanda, korsenin düşüşü ve sutyenin benimsenmesini sağlayacak bir özgürlük ilan etmiştim; ki sutyen tartışılmaz bir şekilde zafer kazandı. Böylece göğüsleri özgürleştirdim, ama bu sefer bacakları prangaya vurmuş oldum. Çünkü artık herkes dar etek giyiyordu.

Poiret, oryantalizmin en zengin ürünlerini giyilebilir sanat eserlerine dönüştürme yeteneğiyle insanları adeta hipnoz edip, moda dünyasına yeni standartlar getirmeye devam etti.

1912’de Le Minaret isimli bale için kürk süslemeli abajur tunikler tasarlamış, bir sonraki yıl bu tiyatral buluşu koleksiyonuna dahil etmiştir.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Paylaş

Yorum Yazın