Türkiye ve Dünyadan Giyim ve Moda hakkında en son trendler. Ünlü modacıların ve Markaların en son kreasyonları ve daha fazlası için giyimvemoda.com

1960'li Yıllarda Moda

1960'li Yıllarda Moda

“ Moda tarihinden 1960'lı yılların giyim modasını inceliyoruz, 1960larda trendler nelerdi, kıyafet modası nasıldı ve 1960ların aksesuarları nelerdir, 60ların trendleri... ”

Moda Dünyasında Gençlerin Öncülüğü

60’lı yıllara geçiş tam olarak bir devrin kapanışı ve yeni bir devrin açılışıdır ve bu yıllar barış, özgürlük ve kardeşlik isteyen gençliğin ayağa kalktığı yıllar olmakla birlikte gençliğin ayağa kalkarak moda yön verdiği özel yıllardır da. Dolayısıyla bütün sosyal ve siyasal gelişmeler modayı da fazlasıyla etkilemiştir.

60’lı yıllara gelene kadar modaya Dior ve Chanel gibi büyük moda devleri yön veriyordu. Giyim sektörü hala terziler eliyle işliyordu ve haute couture kıyafetler kalitenin gerçek adıydı. Ancak 60’lı yıllarda modacılardan ziyade gençlik ikonları modaya yön vermeye başlamışlardır.

Teknoloji gelişmiş ve hazır giyim sektörü de buna bağlı olarak büyümüş, kumaşlar çeşitlenmiş ve yenilikçi tasarımlar ortaya çıkmaya ve moda sektörü genişlemeye, gelişmeye başlamıştır.. Mesela t-shirtlere baskı yapılmaya başlanmış, PVC ve polyester içeren kumaşların üretimi artmış, moda da daha önce görülmeyen yenilikler ve yeni tarzlar ortaya çıkmıştır.

Hazır giyimdeki yeniliklerle birlikte “moda” alt sınıfların da ulaşabileceği bir şey olmaya başlamıştır 60’lı yıllarda. Kot pantolonlar, parkalar, hazır gömlekler ve hazır elbiseler haute couture’u geri plana itmiştir. 

Seçkin ve zengin insanların giydiği tasarım elbiselerin yanı sıra genç kesim sayesinde ekonomik ürünler de piyasaya sürülmüş ve pret a porter yani hazır giyim bu sayese ortaya çıkmış ve gelişerek günümüze kadar gelmiş büyük bir sektör olmuştur.

Burjuvazinin egemen olduğu moda olgusu bu dönemde sarsıntıya uğramış ve moda diğer halk kesimlerine de inerek "hippie look"akımıyla beraber büyük çiçekli desenler, kolyeler ve jeanlerin hakimiyeti başlamıştır.

60'lı yıllar büyük nesilleri korkutan müzik akımlarının da dönemiydi. İkinci el kıyafetler ve film yıldızları kadar ünlenen modeller (Twiggy)… 

Modada Alt Kültürler ve Moda Akımları : Mod Moda, Beat Moda, Hippi Modası

İngiltere’de Mod Stili ortaya çıkmıştır. Kuzey Amerika gençliği de daha çok yolda olmayı ve yol fikrini işleyen bir moda yaratmış ve bu kuşağın adı ileriki dönemlerde Beat Kuşağı olmuştur.

Beat modasında daha çok enine çizgili dar t-shirtler, dar pantolonlar, gömlekler ve bolca aksesuarla kullanılmıştır.

Dönemin sonuna doğru da aşk ve özgürlük çocukları Hippi Modasıortaya çıkarmıştır.. Hayat Felsefeleri "Savaşma Seviş"olan hippielerle beraber 60'lı yıllar daha da renklenmeye ve modaya farklı bakış açıları getirmeye başlamıştır.

İspanyol paça pantolonlar, platform ayakkabılar, gösterişli çizmeler, süper mini A etekler, mini şortlar, kot pantolonlar, geniş klapalı ceketler ve etnik desenler dönemin öne çıkan önemli noktalarından bazıları. Kaftan giyenler, püsküllü montlar giyenler, saçlarda bandanalar, büyük ve uzun kolyeler… Aksesuarların da renklendiğini rahaça görebiliyoruz.

60lı Yılların Genel Özellikleri

1960’larda kıyafetler darlaşmış, elbiseler kısalmış, renkler artmış ve aksesuarlar giderek daha da çok göze çarpmaya başlamıştır.

Prenses görünümü ise her dönem var. Kabarık etekler şapkalarla, aksesuarlarla daha da kuvvetlendirilmiştir.

1960’larda feminen görüntü maskülen parçalarla birleşmeye başlamıştır.

Şimdilerle çok sevdiğimiz desenlerden çizgiler ve kareler ise yine 1960’larda ortaya çıkmıştır.

Şapka ve eldiven o dönemin kıyafette vazgeçilmez bir tamamlayıcısı olmuştur.

Ayakkabılarda ”beyaz” modeller öne çıkmıştır.

1960’ların modasında şapkalar, kalem etekler, mini elbiseler, kaşkollar, desenler, büyük kolyeler ve küpeler, kabarık etekler, etoller ve broşlar vazgeçilmezdi.

Pucci gibi İtalyan tasarımcılar basit ipek örme giysilerini sanat eserlerine dönüştüren psychedelic palet renkleri yarattı.

Amerikalı tasarımcılar rahat, komplikasyonsuz spor giyiminde mükemmeldi.

Fransız couture (çoğunlukla Yves Saint Laurent'ın etkisi altında) diğer fikirleri araştırdı.

1967 yılına gelindiğinde, daha da modern çizgiler görülmeye başladı.

           60'lar Saç Modelleri

Saç modellerinde hafiften de olsa 50’lerin esintileri var. Saçlar genellikle kısa yada omuz hizasında kesimlerle kullanılmıştır.

Kaşın bir yada iki parmak üstünde kahküllü kısa saçlar da oldukça popüler. Çoğunlukla küt kesimler kullanılmış olmasına rağmen bazı yerlerinde çok kısa erkek saçına yakın kesimlerde kullanılmıştır.

Üst kısmında geriye doğru krepelenmiş ve sadece uçları dışa doğru fönlenmiş saçlar çok kullanılmıştır. Bu tip saç modelleri kalın taçlarla yada kalın saç bantlarıyla süslenmiştir. Bunun yanı sıra yandan ayrılmış arkası kabarık topuz modelleri de oldukça popüler.

Birde saç faulleri kısa bırakılan saç kesimleri uygulanmış ve bu fauller yanağa yapıştırılarak kullanılmış.

Saç renklerine gelince doğallıktan vazgeçilmemiş sarı tonları, kahve tonları ve siyah en çok kullanılan renklerden olmaya devam etmiştir..

         60'lar Makyajı

60’lardaki makyajlar genellikle abartılı göz makyajlarıyla ön plana çıkıyor. (Twiggy)

50’lerde dudaklar ön plandayken bu dönemde gözler ön plana çıkıyor.

Kırmızı ruj yerine pembe alt tonlu nude rujlar ve çok açık renk rujlar tercih edilmiş.

Gözlerin katlanma yerine kalınca göz kalemiyle çizgi çekilip,koyu kahve yada siyah farla bolca gölgelendirme yapılmış. Göz içlerine beyaz kalem sürülüp gözlerin daha büyük gözükmesi sağlanmıştır.

Olmazsa olmazı takma kirpikler hem üst hemde alt kirpiklere takılarak abartı bir kirpik modası oluşmuştur.

Gözler belirgin ve koyu, dudaklar doğal tonlarda ve kadınlar allık kullanmayı tercih etmemişler.

           60'larda Kıyafetler

50’lere nazaran 60’ların bayanları daha zayıf ve ince yapılılar. Giyimlerinde de düz kesim bele oturmayan elbiseler ve bluzlar tercih etmişlerdir.

Diz hizasında yada diz üstünde etek boyları kullanılmış ve ince pileli etekler ve düz önden kalın pileli etekler tercih edilmiştir.

Kolsuz, yakası kapalı, bisiklet yada balıkçı yaka üstler kullanılmış ve en çok bebe yakalar tercih edilmiştir.

Büyük desenler ve küçük desenlerin hepsi de kullanılmıştır. Hippi akımın etkisiyle çiçek desenleri çok fazla kullanılmıştır.

Baştan aşağı tek renk giyinmekte oldukça popüler hale gelmiştir.

Panço tarzı kabanlar en çok kullanılanlar arasında. Gömlek elbiselerle yada jileler de oldukça trend.

60’lı yıllara elbiseler slim cut, bele oturanlar elbiseler, iri düğmeli elbiseler,  A kesim elbseler, pileli elbiseler oldukça popüler.

Koza mantolar, kısa ceketler ve yüksek belli etekler de dönem önemli moda parçalarındandır.

Mayo ve bikinilerde çizgili ve çiçekli desenler, canlı renkler, tek renk modeller, grafik detaylar ve biyeler çok kullanılmıştır.

Genellikle yüksek belli şortlu ve kalın askılı bikini modelleri yaygındı. 

1960'lı Yıllarda Ayakkabı, Çanta ve Aksesuar Modası

Aksesuarlar;alçak topuklu ve rugan ayakkabılar oldukça popüler.

Sivri burun ince, minicik topuklu yada kalın, küt ve en fazla 5 cm topuklu ayakkabılar tercih edilerek rahatlık ön plana alınmış görünüyor.

Bu dönemde diz altı çoraplar çok kullanılmış. Dönemin en renkli trendlerinden birisidir bu güzel ve uzun, desenli ya da düz renk çoraplar.

50’lerde eldivenler kısa kullanılmıştı. 60’larda dirseğe kadar yada daha uzun eldivenler kullanılmıştır.

Çantalar 50’lerdeki gibi kısa saplı, canlı renk tonlarında ve küçük el çantaları olarak karşımıza çıkıyor.

Küçük eşarplar  takmak ve kahkülleri çıkarmak çok popülerdi 60lı yıllarda. 

Şapkalar yine olmazsa olmazlar arasında 60lı yıllarda da.

Büyük, vidalı, tek renk özellikle de beyaz renkteki yuvarlak küpeler çok moda.

Güneş gözlüğü takmak çok popüler ve değişik çerçeveli gözlükler kullanılmış. Genellikle siyah ve beyaz, kalın çerçeveli, kedi gözünü andıran küçük güneş gözlükleri en çok tercih edilenler arasında.

60'lı Yılların Gelinlik Modelleri

60’lı yılların gelinlik modelleri oldukça zarif modellerden oluşuyor. Gelinliklerde danteller ve dönemin genel özelliği olan çiçek desenleri ya da 3 boyutlu çiçekleri de görmek mümkün. Kumaş olarak ise genellikle tafta ve organza gibi sert kumaşların kullanıldığını görüyoruz.

Gelinliklerde etek boyları da farklılık gösteriyor. Diz hizasında gelinlikler, yerlere kadar etekler, kuyruklu etekler görebiliyoruz.

60’lı yıllarda günlük yaşam da kullanılan eldivenleri gelinliklerde aksesuar olarakta görüyoruz.

Gelinliklerde kayık yaka, V yaka, yuvarlak yaka, kapalı yaka, japon yaka ve prenses yaka gibi yakalar kullanılmıştır.

Gelinlik kollarında danteller oldukça çok kullanılmıştır. Ayrıca çok açık gelinliklere pek rastlamadığımız bir dönem.

Belde geniş kuşaklar, A tipi kabarık etekler ya da slim fit gelinlik modelleri 60’ların gözdesidir.

Gelinler 60larda kep ya da vualette kullanmışlardır.

Zarif duvaklarda dikkat çeken noktalardan. Ayrıca kabarık tül duvakları da es geçmeyelim. Ki bu duaklar abartılı saçlar kadar dikkat çekiciler.

60'lı Yılların Moda İkonları

Twiggy, Janis Joplin, Andy Warhol, The Beatles, Jimi Hendrix, Jean Shrimpton, Brigitte Bardot, Jane Birkin

1960'lar büyük ölçüde geçiş dönemindeydi. 1961'de ABD'de John F. Kennedy Başkan olarak göreve başladı ve ona First Lady olarak güzel, genç ve modaya ilham veren bir eş getirdi. Jackie Kennedy'nin doğuştan gelen stil ve elbise duygusu, yakında Amerikan modasının 'Kraliçesi' haline geldi.

Jacquline Kennedy hem A tipi elbiseleri hem de slim cut elbiseleri en iyi taşıyan kişilerden biridir.

1960'ların en önemli yüzlerinden, ilk supermodel ve stil ikonu Twiggy aslında Lesley Hornby adında bir genç kızdı. 16 yaşındaki kuzey Londra'da tezgahtarlık yapan Lesley Hornby de, model olabilecek fiziki özellikle sahip bir genç kız. Ama akranlarına göre kısa ve oldukça da zayıf. Bacakları o kadar ince ki, sevgilisinin kardeşi ona, 'incecik' anlamına gelen Twiggy lakabını takmış.

Twiggy ile 'süpermodellik' denen kavram ortaya çıkmıştır. 60lı yıllardaki gençler hep ona benzemeye çalışmıştır. 

"It" kızı Twiggy moda dergilerindeki pozlarıyla 1960'ların ortasındaki kadınların çoğunun yeni stilleri denemesine yardımcı oldu.

Jean Shrimpton. Kendisi ilk süper modellerden biridir. Shrimpton moda dünyasında, kendi kendine yeten, iyi eğitim almış, bekar, güzel, kültürlü, hoş sohbet ve ekonomik bağımsızlığını elde etmiş kadını simgeliyordu.

1963’te Ursula Andress in oynadığı Bond filminde bikini giymesi de ayrıca olay olmuş ve bikininin moda tarihinde yaygınlaşmasına zemin hazırlamıştır.

Dönemin bir diğer güzeli ise 50lerde de dikkat çekmeye başlayan Fransız güzel Brigitte Bardot. Kabarık sarı saçları, düzgün fiziği, cesur pozları ve farklı edasıyla 60larda da moda ikonu olmaya ve hayranlarını etkilemeye devam etmiştir. Günümüzde bile hala oldukça özel bir yere sahip moda ikonlarından birisidir.

Moda ikonu denildiğinde Jane Birkin unutulmazlardan biriisidir. Tarzı oldukça minimalist olmasına rağmen onun imzası haline gelen düz kesim kakülleri, badem gözleri, hiç bir zaman göstermekten çekinmediği uzun bacakları ve kahverengi saçları sayesinde popüler olmuş ve günümüzde de Alexa Chung a da ilham olmuş görünmektedir. Adeta kardeş kadar benzerdirler. Buna ayrıca başka bir yazıda değineceğim. => Alexa Chung ve Jane Birkin

Moda dünyasının asi ikonlarından Birkin salaş görünümüyle adeta kendi modasını yaratmıştır. Kusursuz bir fiziğe sahip Birkin giydiği kısacık elbiseleri ve şortlarıyla da moda ikonlarının en iddialılarından biri olmayı başarmıştır.

60’ların fütüristik modası

60’lı yıllar dünyanın uzay teknolojisi de ortaya çıkmıştır. 1969 da Ay a gidilmesiyle bir uzay modası furyası da başlamıştır. Parlak kumaşlar kullanılmıştır. Astronot kıyafetlerinden esinlenilen modellere rastlamakta mümkündür. Fütüristik şapkalar bu dönemin öne çıkan trendlerinden.

Mini Eteğin Moda Tarihine Girişi

1960’lardaki tüm politik ve kültürel değişimlerin tam ortasında, dönemin en kalıcı ve tartışmalı ikonu gün ışığına çıktı: Mini etek.

1960’lardan önce, genç kadınların anneleri gibi giyinmesi beklenirdi. 1960’larla birlikte, genç kesim kendi bireysel fikirlerini, görüşlerini ifade etmek için ayaklanmaya başladı. Mini etekler bu ayaklanmanın bir ürünüdür. Bu yeniliğin öncülüğünü ise İngiliz tasarımcı Mary Quant yapmıştır.

60`lı Yıllar Stillini Nasıl Uygularsınız?

- İri, kemik çerçevli gözlükler seçebilirsiniz
- Kirpiklerinizi yoğunlaştırıcı maskarayla yoğunlaştırabilir ya da takma kirpik kullanabilirsiniz
- Alt kirpikleriniz için de yoğun maskara kullanabilirsiniz
- Krem ve kahve tonlarında farı makyajınızda kullanabilirsiniz
- Taşlı, iri küpeler tercih edebilirsiniz
- Kalın ve kısa topuklu ayakkabılar seçebilirsiniz
- Küçük ve canlı renklerde kol çantaları kullanabilirsiniz
- Saçınızı krepeyle kabartabilirsiniz ve saç aksesuarları kullanabilirsiniz.

1960'larda Türk Modası

Ancak 1960'lara gelindiğinde modadaki değişim rüzgarından Türk kadını da etkilendi. O dönem etek boylarında kısalma ve bedende belirli bir rahatlamaya yol açan çuval elbiseler kadınların hayatındaki yerini aldı.

1960 darbesiyle sonuçlanan sürecin ardından Türkiye 61 Anayasası'nın getirdiği özgürlük ortamını yaşıyordu.

Yeni ve daha özgür bir görünüme ulaşmanın yolu etekleri kısaltmak anlamına geliyordu.

1960'ların sonlarına gelindiğinde dünyada başkaldırının, kadın, azınlık ve çevre hareketlerinin tohumlarını atılıyordu. Türkiye ise bu akımdan ancak 70'li yılların başında etkilenecekti.

Avrupa'daki öğrenci hareketleri Türkiye'yi de etkiledi. Genel ahlak kurallarındaki özgürleşme modaya da yansıdı. O dönem eteklerin boyu kalça hizasına kadar çıktı. Gözler bu kısalığa alıştı, pek çok Türk kadını da mini eteğe dolabında geniş yer ayırdı.

O dönem dize kadar çıkan botlar, geniş kemerler, büyük omuz çantaları, bilek hizasında eldivenler, yapay mücevherler ve çok büyük gözlükler moda oldu. 

Yukarıdaki görselde de göreceğiniz gibi 60lı yılların takip edilen isimleri Türk filmlerinin önemli isimleriydi. Türkan Şoray, Fatma Girik, Hülya Koçyiğit, Gülşen Bubikoğlu başı çeken isimlerdi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Paylaş

Peplum Nedir?
Önceki Yazı

Peplum Nedir?

Yorum Yazın