Türkiye ve Dünyadan Giyim ve Moda hakkında en son trendler. Ünlü modacıların ve Markaların en son kreasyonları ve daha fazlası için giyimvemoda.com

İpekli Kumaşlar Nelerdir?

İpekli Kumaşlar Nelerdir?

“ Doğal kumaşlardan birisi olan ve narin bir yapısı bulunan ipekli kumaşların özellikleri ve kullanım alanları... ”

İpek kumaşlar, dünyanın en pahalı kumaşları arasındadır. Bu lüks kumaş ipekböceğinin kozasındaki liflerin dokunmasıyla elde edilir. Sıkı veya kalın çok çeşitli dokunabilir. Sentetik ipek ve gerçek ipek olmak üzere iki çeşit ipekli kumaş var.

Kumaşın gerçek ipek olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz?

1. Kumaşa Dokunun: El dokuması ve gerçek ipekli kumaşta kumaş yüzeyinde çeşitli pürüzler, hafif düğümler veya düzensizlikler olabilir. Bu onun aslında kalitesinin iyi olduğunu gösteren bir durumdur. Zira sentetik ipekle makinelerde dokunmuş kumaşın yüzeyi mükemmel derecede pürüzsüzdür.

2. Parlaklığına Bakın: Ham ipek el tezgahlarında dokunur ve dokumanın ardından kumaş ham ipeğin salgısından kurtulması için defne sabunu ile yıkanır ve bu da kumaşa muazzam bir parlaklık verir.

3. Yakın: Evet yakarak da gerçek ipeği anlayabiliriz. Çünkü yaktığımızda gerçek ipek saç, kıl yanığı gibi kokar ve üflediğimizde hemen sönerek ardında incecik bir kül tabakası bırakır. Ancak sentetik ipek plastik yanığı gibi kokar ve yanmaya başladığı an siyah koyu bir duman salar. Üstelik hemen de sönmez. Ardında ise kurum gibi bir artık bırakır.

İpek Kumaşların Özellikleri

  • İnce, pürüzsüz, parlak yapısı vardır,
  • Zarif ve dökümlüdür, kolay kırışmaz,
  • Statik elektrik yaratabilir,
  • Dayanıklı ve hafiftir,
  • Kışın sıcak, yazın serin tutar,
  • Nemi emer ve çabuk kurur,
  • Uzun süre güneşe maruz kalırsa rengi solar,
  • Suda çeker ve su lekesi tutar,
  • Kuru temizleme yapılmalıdır.

Şifon: Hem dayanıklı hem de çok narin olan şifon kumaş ince ve saydamdır. İyi kıvrım oluşturur. Büzgü ve fırfırlı modeller için uygundur. Bluz, tunik, elbise, abiye kıyafetler ve kadın iç giyiminde kullanılır. Şifon ile çalışması zordur çünkü kumaş sürekli kayar. Bunun için çalışılacak alana kaygan olmayan kağıtlar konulur ve bu kağıtlar yardımıyla biçkisi yapılır. Dikiş sırasında kumaşı esnetmemek gerekir. Dikilen giysinin güzel durması, dikişlerin temiz ve muntazam durmasına bağlıdır. Ütüde yünlü kumaş ayarında ve buharsız şekilde ütülenmelidir.

Krep Döşin: Orta hafiflikte, pürüzsüz ve dökümlü bir kumaştır. Vücuda yapışmaz, kırışmaz, terletmez. Bluzlarda, özel davetler için hazırlanan kıyafetlerde, kadın iç giyiminde kullanılır. Elde yıkama ya da kuru temizleme yapılmalıdır. Ütüde yünlü kumaş ayarında ve buharsız şekilde ütülenmelidir.

Saten Düşes: Kalın ve pahalı bir kumaştır. Davet  elbiselerinde kullanılır. Ütüde yünlü kumaş ayarında ve buharsız şekilde ütülenmelidir. Dikiş izlerinin görünmemesi için sırt yastığı kullanılmalıdır.

Dupiyon (Hint İpeği): Dupiyon (Dupion) pırıl pırıl ve keskin dokuya sahip hafif bir kumaştır. Çift iplikli ipekle dokunur ve bu da diğer ipek türlerinden daha güçlü olmasını sağlar. Kesim ve dikim işlemlerini kolaylaştıran bir yapısı vardır. Ayrıca nakış için de uygun bir kumaştır. Abiye elbiseler, ceket, etek ve ev tekstilinde kullanılır. Ütüde yünlü kumaş ayarında ve buharsız şekilde ütülenmelidir. Su lekesi olmaması için ütü bezi kullanmak gerekir.

Jorjet: İnce ve hafif saydam ipekli bir kumaştır. Kolay kırışmaz. Polyesterden de üretilen türü vardır. Şifon hoş ve akıcı bir görüntü verirken, birçok moda tasarımcısı aynı amaçla jorjeti kullanıyor. Krep benzeri dokusu ve muadillerine kıyasla daha canlı ve parlak olması elbiseler için tercih nedenidir. Bedeni sarmayan elbise ve tunikler ile abiye kıyafetlerde kullanılır. Jorjet şifona göre daha güçlü bir kumaş olarak görülse de yıkarken elde yıkama ve hafif bir deterjan kullanımı uygundur. Güneşte kurutmak rengini kaybettirebileceği için direkt güneşe asılmaması önerilir. Ütüde yünlü kumaş ayarında ve buharsız şekilde ütülenmelidir. Buhar kumaşa zarar verebilir.

Japon İpeği: Japonya kökenli yumuşak bir kumaştır. Bluz, gömlek ve astar olarak kullanılır. Yünlü kumaş ayarında buharlı ütülenebilir.

Organze: Çok ince, şeffaf, sert ve düz dokunmuş bir kumaştır. Genelde abiye, gelinlik, şal ve tuniklerde kullanılır. Yünlü kumaş ayarında buharlı ütülenebilir. Ütü bezi gerekmez.

Tafta: Dik duran, parlak, pürüzsüz düz dokunmuş ipek kumaştır. Çabuk kırışır. Abiye kıyafetlerde kullanılır. Dikiş yerleri sırt yastığı üstünde, ılık olarak ütülenmelidir.

Saten: Bu ipeğin pürüzsüz, parlak bir yüzeyi olup inceden kalına çeşitli kalınlıklardadır. Gece kıyafetleri, bluz ve elbiselerde kullanılır. Yünlü kumaş ayarında buharlı olarak, ütü beziyle ütülenmelidir.

İpek – Yün Karışımı: İpek yüne parlaklık, yün ipeğe yumuşaklık ve sağlamlık verir. Erkek takım elbiseleri, etek, palto, manto, ceket ve pantolonlarda kullanılır. Yünlü kumaş ayarında buharlı olarak, dikişler buharla açılarak ütülenmelidir.

İpek – Pamuk Karışımı: Yumuşak ve hafif bir kumaştır. Çoğunlukla bluzlar ve elbiselerde kullanılır. Yünlü kumaş ayarında buharlı olarak ütülenmelidir.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Paylaş

Yorum Yazın