Türkiye ve Dünyadan Giyim ve Moda hakkında en son trendler. Ünlü modacıların ve Markaların en son kreasyonları ve daha fazlası için giyimvemoda.com

Kolye Çeşitleri ve İsimleri

Kolye Çeşitleri ve İsimleri

“ Tarz ve materyal olarak farklı çeşitlerdeki kolyeleri yakından inceleyelim. ”

Malzemelerine Göre Kolye Çeşitleri

Boncuk: Boncuklar 3.500 yıldan uzun süredir mücevher yapımında kullanılmıştır. Günümüzde boncuklar genellikle plastikten veya bir tür akrilikten yapılır. Metal, ahşap, değerli taşlar veya kristaller gibi başka malzemelerden de yapılabilirler. 

Boncuk kolyeler - Bead necklaces

Tığ işi veya Örgü İpi: Kolye malzemeleri düşünüldüğünde, pek çok insan ipliği iyi bir malzeme olarak görmeyebilir. Bununla birlikte, iplik iki nedenden dolayı iyi bir seçenektir aslında. Tığ işi iplikle çok kısa sürede süper fantezi bir kolye yapabilirsiniz ve aynı zamanda çok farklı renk, doku ve desenlerde kolyeler tasarlayabilirsiniz.

Tığ işi veya Örgü İpliği ile kolyeler

İnciler: Bir inci kolye düşününce akla ne geliyor? Zerafet.  Grace Kelly. Coco Chanel. Sofistike. Hem gerçek hem de sahte inciler çok çeşitli boyut ve renklerde, tekli veya çoklu modellere sahip olabilir. Günümüzde inciler genellikle iş elbiseleri, kokteyl elbiseleri ve hatta günlük bluzlarla bile kombinlenebilir.

İnci kolyeler - Pearl necklaces

Altın veya gümüş: Altın ve gümüş, kolyeler için en yaygın kullanılan malzemelerdir. Ancak, kalite ne kadar yüksek olursa, kolyeler o kadar da pahalı olur. Altın ve gümüş kolyeler çeşitli boyutlarda ve tasarımlarda üretilmektedir. 

Altın veya gümüş kolyeler - Gold and silver necklaces

Deri: En güçlü kolye malzemelerinden birisi olan deriler birçok farklı kalınlığa, dokuya ve renge sahiptir. Deri kolyeler, sadece neye taktığınıza bağlı olarak, süslü veya spor tarzda olabilir. Deri bir kolyenin uzun süre dayanacağından emin olabilirsiniz! Deri kolyenizi süslemek istiyorsanız, kolye uçları, takılar veya boncuklardan da kolyeler tasarlayabilirsiniz.

Deri kolyeler - Leather necklaces

Modellerine Göre Kolye Çeşitleri

1- Önlük Kolye (Bib Necklace): Bir önlük gibi tam boğazımızın altında olan ve hacimli kolye tarzıdır. 

Önlük Kolye (Bib Necklace)

2- Zincir Kolye ( Chain Necklace): Zincirler altın, gümüş, titanyum, bakır veya başka herhangi bir malzemeden yapılabilir.

Zincir Kolye ( Chain Necklace)

3- Gerdanlık ( Choker Necklace): Genellikle 35-40 cm uzunluğundadır ve boyuna yakın takılır. Gerdanlık kolyeler kadife, altın ve kurdele gibi çeşitli malzemelerden yapılabilir. Gerdanlık kolye takmanın en büyük avantajlarından biri, stile veya tasarıma bakmaksızın neredeyse her zaman giydiğiniz parçayla birlikte uyum sağlamasıdır. Boyuna çok yakın bir kolye takmak, boyuna inanılmaz derecede etkileyici bir görünüm kazandırır.

Gerdanlık ( Choker Necklace)

4- Yaka Kolyesi ( Collar Necklace):Biraz daha kısa olmaları nedeniyle gerdanlık kolyeden farklıdırlar. Yaka kolyeler daha kısadır ve yaklaşık 30-33 cm uzunluğundadır. Yaka kolyeleri köprücük kemiğinin tam üstünde durur. Yakalı kolyeler incilerden, boncuklardan ya da değerli taşlardan yapıldığında göz kamaştırıcıdır. Birden fazla altın ya da gümüş zincirlerle daha rahat bir görünüm elde edebilirsiniz.

Yaka Kolyesi ( Collar Necklace)

5- Çiçekli/Fisto Kolye ( Festoon Necklace): Yunanistan'da üretilen fisto kolyeler, çiçek, yaprak, dal veya çelenk anlamına gelir. İnce zincirlerle ve değerli taşlar, incilerle beraber tasarlanır. Fisto kolyelerin güzel görünmesi için köprücük kemiğinin üzerinde durması gerekir. Fisto kolyeler ofis giyim tarzıyla çok güzel kombinlenebilir.

Çiçekli/Fisto Kolye ( Festoon Necklace)

6- Dizgi Kolye ( Graduated Necklace): Genellikle boncuk gibi malzemelerden yapılmış tek zincirli bir kolyedir. Boncuklar geri döndükçe yavaş yavaş küçülür ve daha büyük boncuklar merkeze yerleştirilir. Boncuklar tokasından başlayarak küçüktür, ancak genellikle boynunuza sarktıkça büyür. İnci kolyeler genellikle mezun olur.

Dizgi Kolye ( Graduated Necklace)

7- Kement Kolye ( Lariat Necklace): Kement kolye genellikle opera kolyesine göre daha uzundur. Kement kolye genellikle ip veya Y kolyeler olarak adlandırılır. Kement, bir toka içermemesi nedeniyle eşsiz bir kolye tasarımıdır. Boncuklar veya zincirler, yuvarlatılmış bir filtreden geçirip önden bağlayabileceğiniz çok uzun bir ip oluşturur.

Kement Kolye ( Lariat Necklace)

8- Uçlu Zincir Kolye ( Lavalier Necklace): Yaka kolye 20. yüzyılın başlarında ortaya çıktı.  Dekoratif taşlar veya elemanları olan küçük bir kolye ile ince bir zincirden oluşur. Bu kolye genellikle kadınsı, bohem bir giyim tarzı ile en iyi görünmektedir.

Uçlu Zincir Kolye ( Lavalier Necklace)

9- Madalyon Kolye (Locket Necklace): Madalyon kolye genellikle nesilden nesile aktarılan geleneksel bir kolye türüdür. Madalyon kolye, küçük bir resim veya hatıra tutabilecek küçük bir bölüme sahiptir. Madalyon kolyeler çok duygusal ve kişisel kolyelerdir. Viktorya Dönemi'nde gravürleri olan veya içinde sevilen bir kolye türüydü ve çok popülerlerdi. Bugün, madalyon kolyeler farklı zincir türlerine sahip olabilir.

Madalyon Kolye (Locket Necklace)

10- Matine Kolye ( Matinee Necklace): Matine kolye genellikle dalgalı yakalı bir elbise veya bluz ile eşleştirilir. Göğüs üstünde oturur ve genellikle 50-55 cm uzunluğundadır. Bu kolyeler boncuk ve taşlarla süslenmiştir. Çoğu kadın uzunluğu nedeniyle bu kolye tarzına bayılır. Bu kolyeler, aynı zamanda göğüs bölgesine dikkat çektiklerinden, yüksek boyun çizgileri veya balıkçı yakalarıyla harika gözükürler.

Matine Kolye ( Matinee Necklace)

11- Renkli Dizgi Kolye ( Multi-colored String Necklace): Bu kolye genellikle farklı boyut ve şekillerde çok renkli boncuklardan yapılır. Tek renk bir kıyafet üzerinde -örneğin beyaz bluz, siyah boğazlı kazak...vs - çok şık durmaktadır.

Renkli Dizgi Kolye ( Multi-colored String Necklace)

12- Opera Kolye ( Opera Necklace): Opera kolyeler genellikle 66-90 cm uzunluğundadır ve derin boyunlu elbiseler veya bluzlar için mükemmel bir seçenektir. Opera kolyeler genellikle resmi olaylarda giyilen çok yönlü bir takıdır. Bununla birlikte, bu kolye tarzı o kadar popülerdir ki hemen hemen her yerde ve durumda takılabilir. Opera kolyeler ile ilgili en güzel şey tek bir dizgi olarak veya çok katmanlı olarak üretilmiş olmalarıdır. Bu kolyeler incilerden boncuklara kadar her tür malzemeyle yapılabilir! 

Opera Kolye ( Opera Necklace)

13- Uçlu Kolye ( Pendant Necklace): Tek zincirli kolye genellikle gümüş veya altın bir zincire sahiptir ve ucunda tek bir kolye parçası vardır. Uçlu kolyeler en popüler kolyelerden biridir, çünkü genellikle zarif ve romantik parçalardır. Kolye ucu olarak değerli bir mücevher içerebilir. Kolye ucu olarak harfler olabilir, çiçek figürleri, semboller, doğal taşlar..vs olabilir.

Uçlu Kolye ( Pendant Necklace)

14- Göğüs Üstü/Etnik Kolye (Plastron Necklace): Plastron(göğüslük) kolyeler ağırdır ve boyun etrafındaki (göğüs üstündeki) tüm alanı kaplar. Giydiğiniz kıyafetlere etnik bir detay katar. Sağlam bir kolyedir, tahta, gümüş, boncuk veya camdan yapılabilir. İster fantezi, isterse gündelik giyim tarzında olsun bu tür bir kolye kombininize farklı bir hava katacaktır.

Göğüs Üstü/Etnik Kolye (Plastron Necklace)

15- Prenses Kolye ( Princess Necklace): Prenses kolyeler boylarına ve tarzlarına göre öne çıkan parçalardır. Genellikle, prenses kolyeler 45 cmlik kolyelerdir. Hem ağır hem de hafif tasarımlarda mevcut olan prenses kolye genellikle köprücük kemiğinin hemen altına takılır. Bu kolye türü genellikle resmi etkinlikler için daha uygun olsa da iş için bir blazer ve V yaka ile de kombinlenebilir.

Prenses Kolye ( Princess Necklace)

16- Dini Temalı Kolye (Religious Necklace): Genellikle dini sembollerin yer aldığı kolyelerdir. Dini kolyeler uzunluk, toka tarzı ve malzemelerde büyük farklılıklar gösterebilir. 

Dini Temalı Kolye (Religious Necklace)

17- Riviere Kolye ( Riviere Necklace): Riviere kolyede bir veya iki sıra değerli taş vardır. Kolyenin arkaya doğru akması nedeniyle, değerli taşların boyutlarının küçültülmesi yaygındır. Geleneksel olarak, kolyenin bağlantıları birbirine yakındır. Bu tür kolyelerin tasarımının taşları vurgulaması amaçlanmıştır ve genellikle resmi bir etkinlik için klasik bir seçenek olarak kabul kullanılmaktadır.

Riviere Kolye ( Riviere Necklace)

18- Halat Kolye ( Rope Necklace): Kalın halat tarzı ipten düğümlerle ya da farklı stillerde tasarlanan kolyelerdir.

Halat Kolye ( Rope Necklace)

19- Sarkıntılı Kolye ( Sautoir Necklace): Sautoir kolyesi, altta süs kolyesi bulunan uzun kolyeleri tanımlamak için kullanılan bir Fransız terimdir. Bu süslemeler genellikle saçak veya püsküllerdir ve uzun boyutlara sahiptir. Bu kolyeler, Art Deco hareketi sırasında 20. yüzyılın başlarında popüler olmuştur. Bu kolyeler o kadar uzundur ki bileğin etrafına takılarak bileklik olarakta kullanılmaktadır.

Sarkıntılı Kolye ( Sautoir Necklace)

20- Figürlü/Gösterişli Kolye (Statement Necklace): Figürlü kolyeler cesur ve süslü detayları ile büyük parçalardır Gümüş, inci, elmas, yakut, metal, taş ve boncuk malzemelerinden tasarlanabilirler.

Figürlü/Gösterişli Kolye (Statement Necklace)

21- İplik Kolye (Thread Necklace): İp kolye olarak da adlandırılan bu tarz kolyeler gündelik bir elbise veya bluz ile kombinlenebilen çok günlük kolyelerdir. İp kolyeler çok popülerdir, çünkü gümüş kolye, büyük boncuk veya tahta veya metal kolyeler ekleyebilirsiniz.

İplik Kolye (Thread Necklace)

22- Eğik Kolye ( Torque Necklace): Tork kolyeler benzersiz bir kolye türüdür. Arkada açık ve önde bir noktaya gelen ve genellikle metalden yapan sağlam kolyelerdir. Giydiğiniz kıyafet ne olursa olsun, tork kolyeler süper çağdaş ve şıktır ve her kıyafeti öne çıkarır. Arkası açık bir tasarıma sahip olan tork kolyeler, gerdanlık kolyenin farklı tarzda bir modelidir.

Eğik Kolye ( Torque Necklace)

23- Bükülmüş Kolye (Twisted Necklace): Genellikle boncuklardan yapılırlar. Diğer boncuk kolyelerin aksine, benzersiz bir görünüm elde etmek için sık sık bükülmüş birçok dizgiden oluşur. Bükülmüş kolyeler çeşitli uzunluklarda olabilir ve hatta önünde sarkan bir kolye ucu da olabilir. Arkada, bükülmüş kolyeler süper süslü ve dekoratif tokalara da sahip olabilirler. 

Bükülmüş Kolye (Twisted Necklace)

24- Püsküllü Kolye ( Tassel Necklace):  Bu tür kolyeler son yıllarda oldukça popüler olmuştur, çünkü kısmen tişörtlerden ipek bluzlara kadar her şeyle birlikte kombinlenebiliyorlar. Püskül kolyeler cesur bir ifade verir ve altın veya gümüş zincirleri, boncuklu zincirleri ve hatta kalın bir malzemeyi içeren çeşitli malzemelerden yapılabilir. Püsküllerin kendisi altın veya gümüş zincirlerden, temel iplerden, tüylerden ve hatta nakış iplerinden yapılabilir. Bu, kolyelerin çeşitli boyutlarda ve renklerde geldiği anlamına gelir, bu nedenle hem gündelik hem de daha resmi durumlarda harika görünmektedir.

Püsküllü Kolye ( Tassel Necklace)

 

Uzunluklarına Göre Kolyeler

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Paylaş

Yorum Yazın