Türkiye ve Dünyadan Giyim ve Moda hakkında en son trendler. Ünlü modacıların ve Markaların en son kreasyonları ve daha fazlası için giyimvemoda.com

Geçmişten Günümüze Ayakkabının Tarihi ve Değişimi

Geçmişten Günümüze Ayakkabının Tarihi ve Değişimi

“ Topuklu ayakkabının tarihçesi, ayakkabının yüzyıllar içindeki değişimi, ayakkabının yakın tarihi, geçmişten günümüze ayakkabı hakkında bilgi ve görseller... ”

Ayakkabının tarihi de en az kıyafetler kadar eskidir. Eski çağlarda çoğu insan, tabanı deriden ya da tahtadan sandallar giyerdi. Bu tür sandallara örneğin Antik Mısır'da rastlanır. Eski Yunanların avlanırken çizme giydikleri bilinmektedir. Bunun yanında hamama da bir tür ayakkabı ile girdikleri bilinmektedir. 

Orta Asya'da Türkler deriden ve yünden giyim eşyaları yapmakta ustaydılar. Çizme ve çarık en yaygın ayakkabı türüydü. Deri çizmenin yanı sıra, yaygın olarak yünden keçe çizme de yapılıyordu. Hükümdarlar kırmızı renkli çizmeler giyiyorlardı. Çizme ata binenler için çok elverişliydi.

19. yüzyılda kadın ayakkabıları saten ya da kadifedendi ve topuksuzdu. Erkekler ise genellikle düğmeli, bağcıklı ya da yanları esnek çizmeler giyiyorlardı. (wikipedia)

Günümüzde ayakkabı temel çıkış noktası olan koruma işlevini yerine getirmeye devam ediyor. Her türlü yaşam tarzına hitap eden farklı model ve işleve sahip ayakkabılar artık hepimizin dolaplarında yerlerini aldı. İnsanların ihtiyaçlarına göre şekil alan ayakkabılar temel işlevinin yanı sıra kimlik ve statüyle birlikte yükselen bir değer olarak da kullanılıyor. Tasarımı, kullanılan malzemenin kalitesi, şıklığı ve popülerliği bazen işlevselliğinin önüne geçse de ayakkabı, ayaklarımızın yerle temasını kesiyor ve bazen de ‘ayaklarımızı yerden kesiyor.’ Modayla paralel gelişen ayakkabı tasarımları bazen modanın bir kaç adım önüne de geçebiliyor. (Kaynak: Geçmişten Günümüze Giyim Kuşam Rehberi / Kaknüs Yayınları)

Topuklu ayakkabının yüzyıllar içindeki değişimini merak edenler için...

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Paylaş

Yorum Yazın