Türkiye ve Dünyadan Giyim ve Moda hakkında en son trendler. Ünlü modacıların ve Markaların en son kreasyonları ve daha fazlası için giyimvemoda.com

Kumaş Türlerinin Özellikleri

Kumaş Türlerinin Özellikleri

“ Kumaşlar dokuma türlerine ve hammaddesine göre gruplara ayrılır ve her grubun kendine has özellikleri vardır. ”

=> Pamuklu Kumaş Çeşitleri :  Pamuk, pamuk bitkisinin tohumlarını saran uzun, lifli tüylerin bükülmesi ile elde edilen doğal bir maddedir. Bu lifler boy ve kalınlık olarak değişiklik gösterirler ve emici özellik taşırlar, bu da pamuğu yumuşak ve giyimde rahat hale getirir. Pamuklu kumaşlar sıcak iklimlerde yaygın olarak giyilir, çünkü serin tutar. Bakımı kolay ve kırışmayan kumaşlar, pamuk ve sentetik iplik karışımıdırlar. Pamuklu kumaşlar terzilikte, yatak örtüsü, döşemelik ve diğer mefruşatlarda yaygın olarak kullanılırlar.

Kamgarn Kumaş Çeşitleri : Yün iplik metodudur. Uzun ve ince yün elyafların taranmasıyla ve daha sonra eğirilmesiyle elde edilen kaliteli yün ipliğidir. Kamgarn ipliklerden genellikle kışın giyilebilen ağır ve kaliteli kıyafetler üretilir. Takım elbise, ceket, tayyör, döpiyes, etek, pantolon…vs

Strayhgarn Kumaş Çeşitleri : Kısa lif oranı yüksek, taranmamış yün elyaflarının ştraygarn teknolojisine göre işlenmesiyle elde edilir.  Taraktan fitil halde alınır ve eğirilerek iplik oluşur. Kamgarna göre düşük mukavemetli, hacimli bir yapıya sahiptir. Süngerimsi ve yaylı bir tutuma sahip olduklarından ütü tutmazlar.

=> Doğal Kumaş Çeşitleri: Nefes alan, terletmeyen ve alerjik özellikleri olmayan, çabuk buruşup, ütülenmesi zor olan ve bakımı zor olan kumaş çeşitleridir.

Sentetik Kumaş Çeşitleri : Nefes alma özellikleri vardır. Dayanıklıdır ve bakımı çok kolaydır. Doğal elyaf nem emer ve hava geçirir. Pamuk jarse yumuşak ve dayanıklıdır. Yün trikotaj, pamuk ya da suni ipekten daha elastiktir ve şeklini daha iyi tutar. Sentetik örme kumaşlar (naylon, polyester, akrilik) makinede yıkanabilir, buruşmaz, çok hızlı bir şekilde kurur, çünkü nemi emmez.

İpekli Kumaş Çeşitleri : İpek, ipek böceklerinin ördüğü kozalardan elde edilen protein bazlı bir liftir. Bu Liften üretilen ipliklerle ipek kumaş dokunur. İpek, bundan 5000 yıl önce Çin’de keşfedilmiştir. Daha sonra ipek üretimi Anadolu’ya, Anadolu’dan da Avrupa’ya yayılmıştır.  İpek kumaş daha çok özel gün kıyafetlerinde tercih edilir. Bakımının zor olması ve pahalı olması ipeğin günlük kıyafetlerde tercih edilmemesine nedendir. Oldukça sağlıklı ve kaliteli bir kumaştır. Pahalı olmasına rağmen şık ve zarif görünüşü nedeniyle bayanların gözdesidir. Özellikle başörtüsü ve şallarda hava aldırması ve serin tutması nedeniyle tercih sebebidir. Narindir, bakımı zor bir kumaştır.

Yünlü Kumaş Çeşitleri : Yünlü kumaşlar nem çekme özelliği yüksek, yumuşak ve esnek kumaşlardır. Yün lifi aynı yönde giden birbirinin üstüne geçmiş pulcuklardan oluşur ve elyaf içinde tutulan hava, yüne sıcak ve soğuğa karşı yalıtım özelliği verir. Yün kuru ağırlığının %40-50 si kadar nem çekebilir buna rağmen ıslaklık hissedilmez ve vücuttaki ısıyı dışarı geçirmez. Yüksek ısıda yıkandığında çeker ,eğer asılarak kurutulursa deforme olur. ısıyı çok iyi yalıtır, Yüksek nem özelliği vardır ve kaybettiği şeklini kolayca bulur.

Viskondan Yapılmış Kumaş Çeşitleri : Viskon kayın ağacından üretilir ve bir tekstil hammaddesidir. Aynı pamuk gibi selülozdan meydana gelir. Viskon üretimi sırasında akışkan hale gelen selülozun yapısında, hemen hemen hiç kimyasal değişiklik olmaz. Filament şeklinde sert hale geldiğinde yine selüloz olarak kalmakta, bu özelliğinden dolayı yapısı pamukla yüksek benzerlik gösterir. Viskonun nem alma özelliği, pamuktan daha yüksektir. Viskon pamuktan çok daha yüksek olan bu nem alma özelliğinden dolayı boyanmaya ve baskıya çok elverişlidir. Ayrıca renklerin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Esneme kabileyeti %15-30 ile pamuğa oranla iki kat daha yüksektir. Viskon kumaşlar, hoş, zarif ve rahattır. Giyimi rahat, rahatsızlık vermeyen, kaygan ve ten ile uyumludur. Bu yüzden giyimi rahat ve kolaydır. Gömlek, tişört ,astar, bluz, elbise, dekorasyon ve bayan iç çamaşırı yapımında tercih edilebilir ve kullanılır. Viskon elyafı daha ziyade pamuk, keten ve yün gibi diğer elyaf türleriyle karıştırılarak kullanılır.

Suni Kumaş Çeşitleri : Deforme olmamaları için santrifüjlü makinede yıkanmamalıdır.  Dokunuşları oldukça yumuşaktır ve renk dayanıklılıkları yüksektir. Nem emme özellikleri düşüktür, kolay yanabilir ve statik elektrik taşırlar.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Paylaş

Yorum Yazın