Türkiye ve Dünyadan Giyim ve Moda hakkında en son trendler. Ünlü modacıların ve Markaların en son kreasyonları ve daha fazlası için giyimvemoda.com

Doğal Kumaş Çeşitleri Nelerdir?

Doğal Kumaş Çeşitleri Nelerdir?

“ Naturel kumaş olarak adlandırılan kumaş türünde kullanıcıların ciltlerine zarar vermeyen maddelere yer verilmektedir. ”

Doğal Kumaşların Özellikleri

  • Nefes alır.
  • Terletmez.
  • Alerjik özellikleri yoktur.
  • Bakımı zordur yıkama talimatlarına mutlaka uyulması gerekir.
  • Daha çabuk buruşurlar.
  • Ütülenmeleri zordur.

İpek (Silk): Dünyanın en pahalı kumaşları arasındadır. İpekböceğinin kozasındaki liflerin dokunmasıyla elde edilir. Sıkı veya kalın çok çeşitli dokunabilir.  Başlıca özellikleri kuvvetli olması, yumuşaklığı, parlaklığı ve çok esnemesidir. Buruşur, nem çeker ve terletmez. Isıya, tere ve ışığa duyarlı kumaşlardır. Su damlaları bile ipekte leke bırakır.

Başlıca ipekli kumaşlar: Şifon, krep döşin, saten düşes, Dupiyon (Hint İpeği), jorjet, Japon İpeği, organze, tafta, saten.

İpek (Silk)

Keten (Linen): Jüt, kenevir,sisal gibi bir gövde elyafı olan keten, linum usitatissium adlı bitkinin gövdesinden elde edilir. Ketenli dokumalar oldukça dayanıklı ve emici olurlar. Kaygan keten lifinde yapılan ketenli dokumalar içinde havayı saklı tutamaz. Bu onun taze ve serin hissedilmesini sağlar. Nemi alıp hemen atmosfere bırakması sıcak ortamlarda vücudu havalandırıcı etki yapar. Dolayısıyla, yazlık giyimde ve sıcak bölgelerde yatak çarşaflarında da kullanıma uygundur.

Kırışma eğilimi çok yüksektir. Ütülenmeye dayanıklıdır. Serin tutar ve dokunuşu yumuşaktır, kire dayanıklıdır.

Keten (Linen)

Yün (Wool): Yün, koyundan elde edilen, doğallığında yüksek kıvrımlılık olan, kıl kökenli bir protein lifidir. İnceliği, yapısı ve özellikleri elde edildiği koyun çeşidine göre değişir. Belli başlı yün çeşitleri ; merinos, lincoln, leichester,sussex, chevrot ve shetland’ dır. Yünlü kumaşlar nem çekme özelliği yüksek, yumuşak ve esnek kumaşlardır. Yüksek ısıda yıkandığında çeker ,eğer asılarak kurutulursa deforme olur. Isıyı çok iyi yalıtır, yüksek nem özelliği vardır ve kaybettiği şeklini kolayca bulur.
Keçeleşme ve sararmaya eğilimlidir.

Yün (Wool)

=> Pamuklu kumaş (Cotton): Pamuk çok yaygın olarak kullanılan bitkisel kökenli doğal bil elyaftır. Pamuk bitkinin kozasından elde edilir. Kimyasal olarak pamuk elyafı, içinde pamuk mumu ve az miktarda pamuk yağı barındıran saf selulozdan oluşur. (Seluloz: doğada bitkiler tarafından sentez yoluyla oluşturulan organik bir maddedir.) Esnekliği az, güçlü ve dayanıklıdır. Pamuk yüne oranla daha fazla nem çeker. Terin buharlaşarak havaya karışmasını sağlar ve aynı zamanda giysilere özellikle sıcak koşullarda rahat giyilebilecek bir doku kazandırır. Bu sebeple genellikle iç giyimde ve bebek giysilerinde tercih edilir. 
Serin tutar ve esnektir, sürtünme ve darbelere karşı dayanıklıdır. Yıkamalara karşı renk dayanıklılığı yüksek değildir ve kırışmaya eğilimlidir.

Başlıca pamuklu kumaşlar: poplin, jarse, chambray, müslin, krinkıl, vual, denim, pazen, kadife.

Pamuk (Cotton)

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Paylaş

Yorum Yazın